Fietsroutes met fietsknooppunten
Knooppunten om fietsroutes te maken
De afgelopen jaren zijn overal langs de fietspaden bordjes verschenen die onderdeel zijn van een landelijk dekkend fietsroute netwerk: het fietsknooppunten netwerk. Op kruispunten van (fiets)paden zijn deze knooppunten geplaatst en onderling verbonden via routepaden. De nadruk ligt op het recreatieve aspect met routes die in aantrekkelijke omgevingen zijn uitgezet. Zo is het fietsknooppunten netwerk een logische aanvulling geworden op de al langer bestaande LF-routes.
Elk knooppunt heeft een nummer en regelmatig is er een overzichtsbord geplaatst. Langs de routepaden staan verwijsbordjes naar het volgende knooppunt. Op basis van deze knooppunten kun je dan eenvoudig een fietsroute maken naar je eigen wensen. Lengte en richting bepaal je zelf.
Waar komt het vandaan?
Na de sluiting van de steenkoolmijnen in Belgisch Limburg zocht men naar mogelijkheden om nieuwe economische activiteiten te ontwikkelen in dit gebied. Er waren plannen om er een groot educatief park van te maken. Oud mijningenieur Hugo Bollen vond dit zonde omdat dit, volgens hem, ten koste van de natuur zou gaan. Daarop kwam hij met een plan om een recreatief fietsknooppuntennetwerk aan te leggen om mensen in contact te brengen met de natuur. De gedachte achter het netwerk was dat iedereen dan eenvoudig zijn eigen route kon maken met een eigen lengte. Hij kreeg de kans om dit systeem ook daadwerkelijk aan te leggen en in 1995 werd het eerste traject geopend.
Vanwege dit succes begon het fietsknooppunten netwerk ook Nederland terrein te veroveren. Vanuit het zuiden verspreidde het zich in een aantal jaren door het hele land om, op de meeste Waddeneilanden na, in 2014 tot een volledig landelijk dekkend systeem te worden.
De ontwikkeling is hiermee niet gestopt. Inmiddels zijn ook grote delen van Wallonië en de Oost-Kantons van netwerken voorzien, evenals delen van Duitsland.