Fietsknoop app
- Advertentie -

Klavertje vier 2 Vlijmen-Rosmalen

Fietsroute met een afstand van 41.5 km

Fletcher Klavertje Vier arrangement van Hotel-Restaurant Prinsen naar Hotel-Restaurant ‘s Hertogenbosch.

Het Haarsteegse wiel:
Tussen knooppunt 42 en 41 slingert de dijk langs het Haarsteegse wiel. Dit is een bijna 20 meter diep kolkgat dat achter bleef na een dijkdoorbraak in 1610. Deze dijk begaf het toen de Maas in de winter steeds meer ijs opstuwde. Het noordelijke bekken ontstond bij een nieuwe dijkdoorbraak in 1749.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Haarsteegse_Wiel

Fort Hedikhuizen (tussen knooppunt 42 en 41):
Terug in de tijd was water voor velen een grote bedreiging maar voor sommigen was het een bondgenoot. Bijvoorbeeld door bij oorlogsdreiging een strook grond onder water te zetten. Een laagje water van een paar decimeter was al genoeg om het vijandelijk leger te stoppen. De sluis en het fort bij Hedikshuizen werden in 1862 gebouwd om Maaswater in de polder te laten en zo de vesting Heusden extra te beschermen.
https://www.zuiderwaterlinie.nl/vestingsteden/forten/fort-hedikhuizen

Het Hertogsgrmaal:
Wandel tussen knooppunt 95 en 10 naar de uitzichttoren aan de Maas voor een panorama uitzicht over de uiterwaarden en de contouren van een oud fort. Ongeveer 150 meter terug, aan de landzijde,zijn in de zomer in het Hertogsgemaal archeologische vondsten te zien. De Hertogswetering daarachter is waarschijnlijk al tussen de jaren 1300 en 1310 gegraven. Verderop kom je hem nog een keer tegen.
www.museumhertogsgemaal.nl/collectie

De Beerse Maas:
Tussen knooppunt 20 en 30 kun je enorm ver het landschap inkijken. Dat is niet voor niets. Eeuwenlang liep dit gebied regelmatig bewust onder water. Bij hoge waterstanden in de Maas werd verderop bij Cuijk water binnengelaten. Hierdoor ontstond een extra rivierarm van wel 40 kilometer lang en enkele kilometers breed, dit wordt de Beerse Maas genoemd.
https://www.zuiderwaterlinie.nl/vestingsteden/natuurgebieden/beerse-overlaat

De Polderkerk:
Bij knooppunt 63, net voor Nuland, links van de weg, zijn de fundamenten van de verdwenen Polderkerk weer zichtbaar gemaakt. De kerk lag op een zandrug, maar kreeg steeds meer te maken met wateroverlast van de Beerse Maas. Zes keer moest de kerkvloer worden opgehoogd en overledenen moesten soms wekenlang in de toren bewaard voordat ze konden worden begraven. Daarom werd de kerk in 1857 verplaatst.
https://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/kerken/polderkerk%20(nuland).htm

Het Brabantse zandgebied:
Tussen knooppunt 64 en 49, voorbij Nuland, verdwijnt de horizon uit beeld en fiets je door de beschutting van de bossen. Her en der doemen resten van heidevelden en stuifzanden op. Je bent hier op de noordgrens van het Brabantse zandgebied.
De spoorlijn waar je bij Nuland al over heen ging, ligt op de overgang naar het rivierenkleigebied dat door de Maas is gevormd.

Deze route wordt je aangeboden door Jack Duivenvoorden.

Fietsroute
Routecode 25207081
Datum 22-04-2024
Startadres Engelenseweg, 5251 Vlijmen
Afstand 41.5 km
Route delen Met iedereen  
Provincie Noord-Holland
Omgeving Overig
Geschikt voor Fiets / E-bike
Scan route
Scan de code
waiting
Naar startpunt
- Advertentie -
© 2024 FIETSKNOOP | Colofon | Disclaimer | Privacy